Табиатга эстетик муносабатни шакллантиришда экологик онг ва маданият таъсирининг тарихий генезиси - Айматов, А.Қ. (Science and Education, 2023)
Ушбу мақолада, шахснинг табиатга эстетик муносабатини шаклланишида экологик онги ва маданиятининг ривожланиш тарихий боскичлари ўртасидаги ворисийлик ва алоқадорлик, уларнинг санъат асарлари бадиий образларида ифодаланиш хусусиятлари табиатни муҳофаза килишда алохида аҳамиятга эга бўлганлиги ёритиб берилган. Табиатга эстетик муносабатга санъат турлари, адабий жанрлар йўналишида қараб, экологик муаммолар ечимида миллийлик ва умуминсонийлик, анъанавийлик ва замонавийликнинг функционал аҳамиятини, ролини таҳлил қиладиган бўлсак, унда умуминсоний мазмун ва миллий колорит уйғунлигини кўришимиз мумкин эканлиги ҳақида фикрлар келтирилган.