Qandli diabet bilan og’rigan bemorlarda COVID-19 xavfining ortishi - patofiziologiya, davolash va oldini olishdagi dolzarb muammolar - Qodirov, E.A.; Ismoilov, Sh.I.; Valiyev, J.J.; Daminov, A.T. (Science and Education, 2023)
Koronavirus kasalligi - COVID-19 (koronavirus kasalligi 2019) soʻnggi uch yil ichida global pandemiyaning sababiga aylandi. Uning etiologik omili SARS-CoV-2 (Og’ir o’tkir respirator sindrom Koronavirus turi 2). Qandli diabet bilan og’rigan bemorlar surunkali kasalliklardan aziyat chekmaydigan sog’lom odamlardan farqli o’laroq, COVID-19 tufayli yuqori kasallanish va o’lim bilan tavsiflanadi. SARCoV-2 testi ijobiy bo’lgan bemorlarda giperglikemiya rivojlanish xavfi yuqori. Ushbu maqolada biz SARS-CoV-2 infeksiyasi bilan kasallangan diabet bilan og’rigan bemorlarning o’limga moyilligi va o’limini oshirishning mumkin bo’lgan mexanizmlari haqidagi ma’lumotlarni taqdim etamiz, tahlil qilamiz va umumlashtiramiz. Biroq, diabet va COVID-19 bilan og’rigan bemorlarni optimal terapevtik boshqarishni aniqlash uchun qo’shimcha tadqiqotlar talab etiladi.(1,2,5,6)