Aydar-Arnasoy ko’llar tizmida suv sathining o’zgarishi natijasida bioxilma-xillik arealini torayishi - Yaxshiyeva, Z.Z.; Nurmamatova, F.M. (Science and Education, 2023)
Biologik xilma-xillik ekotizimlarning ishlashi va odamlarning rivojlanishiga imkon beruvchi ustundir. Ekotizimda biologik xilma-xillik bo’lmasa, bugungi kunda dunyomizda, shu jumladan bizda ham ko’plab o’simliklar va hayvonlar bo’lmaydi. Biologik xilma-xillik - bu “har xil turdagi o’simliklar va hayvonlarning soni bilan ko’rsatilgan muhitdagi biologik xilma-xillik”. Bunga har xil turlar soni va bir tur ichidagi genetik o’zgaruvchanlik kiradi. Atrof-muhitdagi turli o’simliklar va hayvonlar ekotizimdagi muvozanatni saqlash uchun birgalikda ishlaydi. Ushbu o’zaro ta’sirlar biz uchun oziq-ovqat, dori-darmon va yangi texnologiyalar bilan ta’minlaydigan ishlaydigan tizimlarni yaratadi.