Akromegaliyaning sog’liq bilan bog’liq asoratlari, hozirgi va istiqbolli davolash usullari - No’monov, Muhammadali Sobir o’g’li; Qurbonqulov, Jaxongir Muxammad o’g’li; Rayimova, Sitora Shavkat qizi; Mahmudov, Odilbek Izatillo o’g’li; Salimova, Dildora Erkinovna (Science and Education, 2023)
Akromegaliya kamdan-kam uchraydigan kasallik bo’lib, ko’pincha gipofiz adenomasidan ortiqcha o’sish gormonining uzoq muddatli sekretsiyasi natijasida yuzaga keladi. Ushbu kasallik ko’plab muhim komorbidiyalar va o’limning ko’payishi bilan bog’liq. Tashxisni kechiktirish ko’pincha uzoq davom etadi. Buning sababi tibbiyot xodimlarining kasallik haqida xabardorligi pastligi, o’ziga xos xususiyatlarning sezilmasligi va bemorlar birlamchi tibbiy yordamda tez-tez uchraydigan boshqa holatlarga xos shikoyatlarni keltirib chiqarishi mumkin. Akromegaliyani erta aniqlash davolanishning erta boshlanishiga yordam beradi va ortiqcha o’sish gormonining qaytarilmas ta’sirini kamaytirishi mumkin.