Janubiy Orol bo’ylari - Qoraqalpoqlarning ota-makoni - Qosimbetova, Dilbar Sagindikovna; O’teniyazova, Manzura (Science and Education, 2023)
Qoraqalpoq xalqining vjudga kelishdagi boshidan kechirganlari va uning oʻz tuprogʻida roʻy bergan voqea va hodisalarga ilimshunos olimlarning fikru mulohazalari. Shuning bilan birga tarixni oʻrganishda oʻz hissalarini qoʻshgan ulugʻ shaxslar haqida. Bu xalqqa nima sababdan “Qoraqalpoq” nomini berilishi turli olimlar tomonidan turlicha izohlangan.