Surunkali leykemiya bilan og’rigan bemorlarda yurak-qon tomir tizimining funktsional holati: retrospektiv tadqiqot natijalari - Mamatqulova, Feruza Haydarovna; Abdiyev, Kattabek Maxmatovich (Science and Education, 2023)
Kirish. Samarqand shahar ko’p tarmoqli tibbiyot markazining gematologiya markazida surunkali limfotsitar leykemiya (SLL) bilan og’rigan bemorlarda yurak-qon tomir tizimining (YQTT) funksional holati ko’rsatkichlarining retrospektiv tahlili o’tkazildi. Tadqiqotning maqsadi: Kasallikning rivojlanish xavfini kamaytirish uchun profilaktik terapiyani talab qiladigan xarakterli kasalliklarni aniqlash uchun SLLda yurak-qon tomir tizimidagi funktsional o’zgarishlarni baholash. Material va usullar: Tadqiqotda 27 bemor (nazorat guruhidagi 10 kishi, surunkali limfotsitar leykemiya (SLL) bilan og’rigan 9 bemor va surunkali miyeloid leykemiya (SML) bo’lgan 8 bemor) ishtirok etdi. Tekshiruv mezonlari: SLL tashxisi aniqlangan 21 yoshdan 61 yoshgacha bo’lgan bemorlar. Klinik jihatdan beqaror, qo’shimcha kasalliklari bo’lgan bemorlar tadqiqotdan chiqarildi. Barcha bemorlarda klinik holat baholandi, instrumental diagnostika usullari (elektrokardiografiya (EKG), Xolter monitoringi (HM), ekokardiyografi (Echo-CG)), yurak urish tezligining o’zgaruvchanligini va vegetativ ohangni baholash. Tadqiqot natijalari: qabul paytida asosiy klinik belgilar umumiy intoksikatsiya va vazn yo’qotish edi. Yurak-qon tomir tizimi tomonidan eng ko’p uchraydigan shikoyatlar yurak mintaqasida turli xil davomiylik, intensivlik va tabiatdagi og’riqlar, jismoniy mashqlar paytida nafas qisilishi va yurak urishi edi. EKG ma’lumotlariga ko’ra, ko’pincha sinus taxikardiyasi, chap qorincha gipertrofiyasi belgilari va to’plam filiallari blokadasi qayd etilgan. HM EKGga qaraganda CVS shikastlanishining belgilarini aniqlashda ko’proq ma’lumotga ega edi. Gemoblastozli bemorlarda yurak urish tezligining o’zgaruvchanligining dastlabki ko’rsatkichlari ikkala guruhda ham kamayadi. Echo-CG chap qorincha hajmi va hajmining oshishi, kontraktillikning pasayishi va uning kengayishi belgilarini aniqladi. Xulosa: SL, tizimli xususiyatga ega, YQTTning funktsional holatiga ta’sir qiladi. SLL ning ko’p komponentli terapiyasi bemorlarning ko’p qismida nojo’ya ta’sirlarni, shu jumladan kardiotoksik ta’sirlarni keltirib chiqaradi, shuning uchun bemorlarni gematolog va umumiy amaliyot shifokori tomonidan birgalikda boshqarish muhimdir.