O’zbek xotin-qizlari: ijtimoiy o’zgarishlar sovet hukumronligi davrida - Mardiyeva, Go’zal Karimovna (Science and Education, 2023)
Ma’lumki, XX asrning dastlabki yillarida O’zbekiston avval chor Rossiyasining, so’ngra Sho’rolar hukmoronligi ostida bo’ldi. Ushbu yillarda mamlakatda katta ijtimoiy-siyosiy o’zgarishlar yuz berdi. Ayniqsa Sovet davlati tashkil topganidan so’ng O’zbekiston hududida ham chuqur madaniy, ijtimoiy-iqtisodiy o’zgarishlar amalga oshirildi. Xususan, “sovet sharqi” xotin-qizlarini “ozodlikka”chiqarish bahonasida sharq xalqlari turmush tarzida tubdan o’zgarishlar qilindi. O’zbek xotin-qizlari hayotida tub burulish davri edi.Sovet hukumati sharq ayollarini jamiyatning faol ishtirokchisiga aylantirdi.Ushbu maqolada o’zbek xotin-qizlarining sovet davrining dastlabki yillarida ijtimoiy ahvoli, ushbu yillarda amalga oshirilgan o’zgarishlar va islohatlar haqidagi ma’lumotlar tahlil qilingan.