Arduino orqali avtomatlashtirilgan seyf yaratish - Ismailov, Alisher Shakirovich; Yigitaliyeva, Maftuna; Qodirova, Gulnoza; Xusanova, Rayxona (Science and Education, 2024)
Ushbu maqolada Arduino uno yordamida seyfni avtomatlashtirish maqsadida yozilgan. Seyfni Avtomatlashtirishdan maqsad foydalanuvchilarga seyfga kim va qachon kirganligini kuzatish imkonini beradi. Avtomatlashtirilgan seyflar qimmatbaho buyumlar va hujjatlarni himoya qilish uchun moʻljallangan ilgʻor xavfsizlik tizimlaridir. Ushbu seyflar xavfsizlikni yaxshilash va qulaylikni ta’minlash uchun ilg’or texnologiyalardan foydalanadi. Avtomatlashtirilgan seyflarning asosiy afzalliklaridan biri ularning shaxsiylashtirilgan kirish kodlari bilan dasturlash qobiliyatidir. Bu an’anaviy kalitlarga bo‘lgan ehtiyojni yo‘q qiladi, ruxsatsiz kirish yoki kalitlarni takrorlash xavfini kamaytiradi. Bundan tashqari, baʼzi avtomatlashtirilgan seyflar barmoq izi yoki yuzni tanish kabi biometrik autentifikatsiya tizimlari bilan birlashtirilishi va qoʻshimcha xavfsizlik qatlamini qoʻshishi mumkin. Avtomatlashtirilgan seyflarning yana bir muhim xususiyati ularning kirish harakatlarini kuzatish va yozib olish qobiliyatidir. Bu foydalanuvchilarga seyfga kim va qachon kirganligini kuzatish imkonini beradi, xavfsizlik maqsadida audit izi beradi. Ba’zi seyflar hatto real vaqtda bildirishnomalarni ham taklif qiladi, ular seyfga kirishda foydalanuvchilarni elektron pochta yoki SMS orqali ogohlantiradilar.