Tereftal kislota diglikol efiri va oligomerlarning polikondensatsiyalanish reaksiyasi katalizi - Rayimov, Zuhriddin Xayriddin o’g’li; Temirova, Matlab Ibodovna; Ravshanov, Shaxzod Akmal o’g’li (Science and Education, 2024)
Jahon miqyosida polimer materiallarni qayta ishlash va qo’llash orqali kimyoviy va aralash tolalar, iplar, maxsus to‘qimachilik mareriallari, poyabzal detallari, sintetik charm mahsulotlari ishlab chiqarish tobora kengayib bormoqda. Mamlakatimizning kimyo sanoati, to‘qimachilik, yengil va poyabzal tarmog’i korxonalarining mavjud quvvatlarini yangilash, tayyorlanadigan mahsulotlar turini ko’paytirish hamda assortimentini kengaytirish borasida shuningdek, yuqori sifat ko‘rsatkichlarini ta’minlash yo’nalishlarida muayyan natijalarga erishilmoqda. Polikondensatlanish reaksiyasi natijasida hosil bo‘lgan polimerlarning elementar tarkibi quyi molekulyar moddalar ajralgani sababli reaksiya uchun olingan monomerlar tarkibidan farq qiladi. Bunday reaksiyaga kirisha oladigan monomerlar tarkibida ikki xil funksional guruh o‘zaro reaksiyaga kirishib, molekula qoldiqlarini bir-biriga bog‘laydi.