Tug‘ma yurak nuqsoni bo‘lgan bolalarda gormonal va immun fondagi o‘zgarishlar - Sakina Baxodirovna Tairova; Parizoda Ilhomovna Marupova; Jasmina Jaxonovna Jamoliddinova; Muxlisabonu Farxod qizi Maxammadiyeva (Science and Education, 2025)
Tug‘ma yurak nuqsonlari (TYuN) bolalarda eng ko‘p uchraydigan anomaliyalardan biridir. TYuN chastotasi barcha rivojlanish nuqsonlarining 30% gacha. Rasmiy statistik ma’lumotlarga ko‘ra, har yili MDH mamlakatlarida bolalarda turli darajadagi murakkablikdagi 20 mingdan ortiq tug‘ma yurak nuqsonlari qayd etiladi, ularning 75 foizi nuqsonni jarrohlik yo‘li bilan tuzatishni talab qiladi. TYuN bilan og‘rigan bolalar gormonal va immun muvozanati tufayli turli kasalliklarga moyil. Qoida tariqasida, operatsiyadan keyingi davrda kardiolog va pediatrning asosiy vazifasi bolaning yurak-qon tomir tizimini moslashtirishga qaratilgan. Biroq, ushbu toifadagi bemorlarning gormonal va immun tizimi dinamik ravishda baholanmaydi. Shu munosabat bilan tug‘ma yurak nuqsonlari bo‘lgan bolalarning gormonal va immun tizimini erta yoshda o‘rganish masalasi dolzarbligicha qolmoqda va bu borada ilmiy izlanishlarni talab qiladi.