Musiqa nazariyasidagi tadqiqotlar - major va minor ladlari munosabatlarining davriy va chegaralangan yechimlari - Madina Zokirovna Islomova (Science and Education, 2025)
Musiqa nazariyasida major va minor ladlari muhim o‘rin tutadi. Ushbu ladlarning tarixiy shakllanishi, o‘zaro bog‘liqligi va ularning davriy xususiyatlari musiqashunoslar tomonidan uzoq yillar davomida o‘rganilgan. Ushbu maqolada major va minor lad munosabatlarining davriyligi va chegaralanganligi muammolari, shuningdek, ularning yechimlari tahlil qilinadi. Musiqa nazariyasida major va minor tizimlari barokko davridan boshlab o‘zining to‘laqonli shaklini oldi. Shu davrga qadar modal tizimlar (doriy, frigiy, lidiy va hokazo) hukmron bo‘lib kelgan. major va minor ladlar musiqa tizimining muhim qismidir. Musiqashunoslar va bastakorlar turli yechimlarni taklif qilib, an’anaviy lad tizimlarini kengaytirish va yangi imkoniyatlar yaratish yo‘lida izlanishda davom etmoqdalar. Кalit so‘zlar: musiqa nazariyasi, major va minor, ladlar, lad tizimlari, lad munosabatlari, musiqa tizimi, modal tizimlar, musiqashunos