Nutq rivojlanishining buzilishlari va ularning sabablari - Nodira Baxtiyor qizi Goipova; Yodgora Elmurod qizi Meliboyeva (Science and Education, 2025)
Mazkur ishda nutq rivojlanishining buzilishlari va ularning yuzaga kelish sabablari tahlil qilingan. Nutq - bolaning ijtimoiylashuvi va aqliy rivojlanishining muhim omillaridan biri hisoblanadi. Ammo turli ichki va tashqi omillar ta’sirida bolalarda nutqning normal rivojlanish jarayoni buzilishi mumkin. Ushbu buzilishlar fonetik-fonematik, leksik-grammatik, umumiy nutq yetishmovchiligi, dizartriya, alaliya, kabi shakllarda namoyon bo‘ladi. Ishda har bir turdagi buzilishning belgilariga, tashxislash usullariga va ularni keltirib chiqaruvchi sabablariga - irsiy omillar, markaziy asab tizimidagi nuqsonlar, psixologik va ijtimoiy muhit ta’siriga e’tibor qaratilgan. Shuningdek, bunday buzilishlarning erta aniqlanishi va tuzatish-pedagogik choralari muhimligi alohida ta’kidlangan. Kalit soʻzlar: nutq rivojlanishi, buzilishlar, sabablar, sonetik-fonematik buzilish, leksik-grammatik buzilish, dizartriya, alaliya, markaziy asab tizimi, psixologik muhit, ijtimoiy muhit tashxislash, pedagogik choralar, erta aniqlash