Криминологик лексиканинг лингвистик хусусиятлари - Ф.Д.Мирзаев (Science and Education, 2025)
Криминологик лексика қонунчилик, ҳуқуқ-тартибот ва жиноятчиликни ўрганиш билан боғлиқ илмий ва амалий соҳаларда қўлланиладиган махсус тил қатламидир. Ушбу мақола криминологик лексиканинг семантик, морфологик ва стилистик хусусиятларини таҳлил қилишга бағишланган. Тадқиқотда турк, форс, араб ва рус тилларидан олинган ўзлашма сўзларнинг терминология шаклланишига таъсири аниқланади, шунингдек, контекст ва прагматик омилларнинг ушбу лексикадан фойдаланишдаги роли кўриб чиқилади. Ўзбек юридик ҳужжатлари ва илмий матнлардаги лексик бирликларнинг тизимлаштирилиши, этимологияси ва функционал хусусиятларига алоҳида эътибор берилади. Мақола филологлар, криминологлар ва лексикография бўйича мутахассисларига мўлжалланган бўлиб, ўзбек криминологик терминологиясининг ривожланишига ва ҳозирги жамият талабларига мослашувига хизмат қилади.