Sport va musiqaning inson tarbiyasidagi psixologik omillari: integratsiyali yondashuv va tarbiyaviy ta’siri - Fazliddin Odiljon o‘g‘li Inatullayev (Science and Education, 2025)
Ushbu maqolada sport va musiqa faoliyatining inson shaxsini shakllantirishdagi psixologik mexanizmlari va tarbiyaviy ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqotda sport va musiqaning integratsiyalashgan ta’sirining shaxsning kognitiv, hissiy-emotsional va ijtimoiy rivojlanishiga qo‘shadigan ta’siri ko‘rib chiqilgan. Sport mashg‘ulotlari iroda, intizom, maqsadga intilish kabi sifatlarni shakllantirsa, musiqa esa emotsional intellekt, estetik his va ijodiy fikrlashni rivojlantirishi isbotlangan. Maqolada bu ikki soha birgalikda qo‘llanilganda shaxsning harmonik rivojlanishiga, stressga chidamlilik, o‘z-o‘zini boshqarish va ijtimoiy adaptatsiya qobiliyatlarining oshishiga olib kelishi ko‘rsatilgan. Integratsiyali yondashuv doirasida sport va musiqaning o‘zaro to‘ldirib turuvchi xususiyatlari, ularning pedagogik jarayonda qo‘llanilishi va zamonaviy ta’lim tizimida ahamiyati ochib berilgan.