Musiqa va san’at maktablarida dutor cholg‘usi ijrochiligi kreativligini takomillashtirish metodlari (cholg‘u ijrochiligi turlari misolida) - Sitora Bahriddin qizi Sunnatova (Science and Education, 2025)
Ushbu maqolada musiqa va san’at maktablarida dutor cholg‘usi ijrochiligi kreativligini rivojlantirish va takomillashtirish metodlari tahlil qilingan. Tadqiqotda dutorning milliy cholg‘u asbobi sifatidagi o‘ziga xos xususiyatlari, ijro texnikasi va badiiy-estetik imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Maqolada o‘quvchilarning ijodiy fikrlashini rivojlantirish, improvizatsiya qobiliyatini shakllantirish, badiiy talqin mahoratini oshirish va shaxsiy ijro uslubini yaratish masalalari o‘rganilgan. Zamonaviy pedagogik yondashuvlar - kreativ texnologiyalar, interaktiv metodlar, individual ta’lim yo‘nalishlari va innovatsion o‘qitish usullarining qo‘llanilishi tahlil qilingan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, kreativlikni rivojlantirishga yo‘naltirilgan maxsus metodlar - improvizatsiya mashqlari, ijodiy topshiriqlar, badiiy talqin usullari va psixologik yondashuv - o‘quvchilarning musiqiy qobiliyatlarini yanada chuqurlashtirishga, ijro mahoratini oshirishga va individual ijodiy yondashuvni shakllantirishga yordam beradi. Shuningdek, maqolada o‘qituvchilarning pedagogik mahoratini oshirish, o‘quv dasturlarini takomillashtirish va kreativ muhit yaratish masalalari ko‘rib chiqilgan. Dutor ijrochiligi kreativligini takomillashtirish milliy musiqa san’atini rivojlantirish va yosh iste’dodli ijrochilar tarbiyalashning muhim yo‘nalishi ekanligi asoslab berilgan.