Fortepiano ijrochiligida badiiy tafakkurni shakllantirishning metodologik asoslari - Niginabonu Idrisovna Navro‘zova (Science and Education, 2025)
Ushbu maqolada fortepiano ijrochiligi jarayonida badiiy tafakkurni shakllantirishga doir metodologik asoslar tahlil qilingan. Badiiy tafakkur - bu o‘quvchining musiqiy obrazni his etish, tushunish va uni ijro orqali ifoda qilish qobiliyatidir. Maqolada badiiy tafakkurning mohiyati, uning psixologik-pedagogik xususiyatlari, rivojlantirish usullari, shuningdek, fortepiano o‘qituvchisining roli haqida ilmiy-nazariy va amaliy fikrlar bayon etilgan. Pianino ijrosida badiiy tafakkurni rivojlantirish murakkab va ko‘p qirrali jarayon bo‘lib, texnik ko‘nikmalarni rivojlantirishdan tashqariga chiqadi. Bu pianinochiga musiqani notalar to‘plami sifatida emas, balki ma’no, tasvir va tuyg‘u bilan to‘ldirilgan yaxlit badiiy asar sifatida qabul qilishga yordam berishga qaratilgan.