Finlyandiya universitetlarida avtonomiya va talabalarga yo‘naltirilgan ta’limning roli - Rashid Turgunbaev (Science and Education, 2025)
Finlyandiya oliy ta’lim tizimining muvaffaqiyati institutsional avtonomiya va talabalarga yo‘naltirilgan ta’limning o‘ziga xos integratsiyasiga bog‘liq. Ushbu maqola Finlyandiya universitetlari akademik erkinlik, pedagogik moslashuvchanlik va ijodkorlik, tenglik va innovatsiyalarni qo‘llab-quvvatlaydigan muhitni rivojlantirish uchun umumiy mas’uliyatni qanday muvozanatlashini o‘rganadi. Universitetlarga o‘quv dasturlarini ishlab chiqish, tadqiqot yo‘nalishi va sifatni ta’minlashda jiddiy o‘zini-o‘zi boshqarish huquqini berish orqali Finlyandiya nazoratdan ko‘ra ishonchga asoslangan tizimni yaratdi. Shu nuqtai nazardan, talabaga yo‘naltirilgan ta’lim an’anaviy o‘qituvchi va talaba munosabatlarini hamkorlikka aylantiradi, mustaqil izlanish, hamkorlik va fikrlash amaliyotiga urg‘u beradi. Tadqiqot avtonomiya va faol ta’lim o‘rtasidagi simbiotik aloqani ta’kidlab, institutsional va individual darajadagi erkinlik motivatsiya, tanqidiy fikrlash va umrbod ta’lim ko‘nikmalarini qanday oshirishini ko‘rsatadi. Muhokama, shuningdek, hisobdorlik, raqamli transformatsiya va xalqarolashtirish bilan bog‘liq muammolarni ko‘rib chiqadi va Finlyandiya modeli butun dunyo bo‘ylab oliy ta’lim islohotlariga barqaror va gumanistik yondashuvni ta’minlaydi degan xulosaga keladi.