Birlamchi oshqozon limfomasida klinikopatologik korrelyatsiya - Feruza Xaydarovna Mamatkulova; Sabina Xamraeva; Lobar Narziqulova (Science and Education, 2026)
Birlamchi oshqozon limfomasi oshqozon shilliq qavatidan kelib chiqadigan va klinik ko‘rinishi xilma-xil bo‘lgan malign limfoproliferativ kasallikdir. Ushbu retrospektiv tadqiqotning maqsadi birlamchi oshqozon limfomasining asosiy gistologik turlari bilan ularning klinik xususiyatlari o‘rtasidagi korrelyatsiyani o‘rganishdan iborat. Bemorlarga endoskopik biopsiya, gistologik va immunogistokimyoviy tekshiruvlar, shuningdek Helicobacter pylori mavjudligi aniqlash va kasallik bosqichini baholash amalga oshirildi. Klinik belgilar, endoskopik manzara va laboratoriya natijalari ham har ikkala tur o‘rtasida sezilarli farqlarni namoyish etdi. Xulosa qilib aytganda, birlamchi oshqozon limfomasining gistologik turi va uning klinik ko‘rinishi o‘rtasida mustahkam bog‘liqlik mavjud. Ushbu klinikopatologik korrelyatsiyani tushunish kasallikning tashxisini, davolash strategiyasini shaxsiylashtirish va prognozni aniqroq bashorat qilish uchun zarurdir.