Inson emotsional stressini musiqa orqali barqarorlashtirishning nazariy ilmiy asoslarini tadqiq etish - Baxriniso Baxromjon qizi Salimova (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada musiqa orqali emotsional stressni barqarorlashtirishning nazariy va ilmiy asoslari chuqur tahlil qilingan. Tadqiqot emotsional stress kontseptsiyasi, uning fiziologik va psixologik mexanizmlari, barqarorlashtirish jarayonlari va musiqa ta’sirining bu jarayonlardagi rolini o‘z ichiga oladi. Maqolada emotsional tartibga solish nazariyalari, affektiv ilm, limbik tizim neyrofiziologiyasi va musiqa-emotsiya bog‘liqligi konseptsiyalari systematik ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot musiqa parametrlarining (temp, lad, dinamika, tembr) emotsional holatga ta’siri, izoprinsip va kontrast-prinsip usullarini, shuningdek musiqa-induktsiyalangan emotsiyalarning modulyatsiya mexanizmlarini tahlil etadi. Klinik populyatsiyalar va sog‘lom shaxslarda emotsional stress barqarorlashtirishning musiqa-asoslangan protokollari, samaradorlik mezonlari va tadqiqot metodlari taqdim etilgan.