Inson stressini musiqa ta’sirida yumshatishda akustik komponentlarni - Otabek Adilovich Subxanov (Science and Education, 2026)
Mazkur ilmiy ish inson stressini musiqa ta’sirida yumshatishda akustik komponentlarning o‘rni va ahamiyatini nazariy hamda metodologik jihatdan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda stress tushunchasining psixologik va psixofiziologik mohiyati, musiqaning inson ruhiy holatiga ta’siri hamda akustik parametrlarning - chastota, amplituda, tembr, ritm va dinamikaning stressni kamaytirishdagi mexanizmlari yoritilgan. Ilmiy ishda neyrofiziologik, psixologik va elektrofiziologik yondashuvlar asosida musiqiy stimulyatsiyaning organizmga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqot metodologiyasida eksperimental, psixodiagnostik, elektrofiziologik (EEG, EKG), akustik tahlil va statistik metodlardan foydalaniladi. Olingan nazariy xulosalar musiqiy terapiya, psixologik reabilitatsiya va sog‘lomlashtirish amaliyotida stressni kamaytirishga yo‘naltirilgan samarali musiqiy dasturlarni ishlab chiqishga xizmat qiladi.