Dopaminergik sistemaning musiqiy hissiyot qayta ishlashdagi roli: neyropsixologik tadqiqot - Durdona Akmal kizi Ropieva (Science and Education, 2026)
Ushbu ilmiy tadqiqot dopaminergik sistemaning musiqiy hissiyotlarni qayta ishlashdagi rolini neyropsixologik nuqtayi nazardan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda musiqiy stimulyatsiya jarayonida yuzaga keladigan emotsional tajribaning neyrobiologik asoslari, ayniqsa dopamin tizimining mukofot, motivatsiya va emotsional baholash jarayonlaridagi funksiyalari yoritiladi. Dopamin ajralishi bilan bog‘liq miya tuzilmalari - ventral tegmental soha, nucleus accumbens, prefrontal korteks va limbik tizimning musiqani qabul qilishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Ishda neyropsixologik, eksperimental, neyrovizualizatsion (fMRI, PET), psixodiagnostik va statistik metodlardan foydalanish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari musiqiy hissiyotlarning shakllanishi va ularning motivatsion hamda emotsional jarayonlar bilan uzviy bog‘liqligini ilmiy jihatdan asoslab beradi.