Stress reaktsiyalarini modulyatsiya qilishda audial stimulyatsiyaning limb tizimiga ta’siri - Durdona Akmal kizi Ropieva (Science and Education, 2026)
Mazkur ilmiy tadqiqot stress reaksiyalarini modulyatsiya qilishda audial stimulyatsiyaning limbik tizimga ta’sirini neyropsixologik va neyrofiziologik nuqtayi nazardan tahlil etishga bag‘ishlangan. Ishda stress tushunchasi, uning markaziy nerv tizimidagi mexanizmlari hamda eshitish orqali beriladigan stimullarning emotsional va vegetativ javoblarga ta’siri yoritiladi. Audial stimulyatsiyaning limbik tizim tarkibidagi asosiy tuzilmalar - amigdala, gippokampus, gipotolamus va singulat korteks faoliyatini modulyatsiya qilishdagi roli tahlil qilinadi. Tadqiqotda nazariy tahlil, eksperimental, neyrovizualizatsion (fMRI, EEG), psixodiagnostik va statistik metodlardan foydalanish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Olingan xulosalar audial stimulyatsiyani stressni boshqarish va emotsional barqarorlikni ta’minlashda samarali ilmiy-amaliy vosita sifatida asoslab beradi.