Musiqa idroki va molekulalar ta’siri: xotira mexanizmlari va klasik musiqa - Farida Erkinboevna Eralieva (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada klassik musiqani idrok etishda molekulalarning ongga ta’siri va xotira mexanizmlarining roli ilmiy-tahliliy yondashuv bilan o‘rganiladi. Tadqiqot musiqiy idrok, kognitiv jarayonlar va emotsional tajriba bilan bog‘liq neyrobiologik asoslarni tahlil qiladi. Molekulalar (neyrotransmitterlar) musiqiy stimullarni qayta ishlash, qisqa va uzoq muddatli xotira orqali musiqiy fraza va ritmlarni integratsiyalashda markaziy rol o‘ynaydi. Klassik musiqa tarkibiy elementlari - ritm, melodiya, garmoniya va shakl - xotira tizimlari bilan uzviy bog‘lanib, tinglovchida kognitiv va emotsional tajribani hosil qiladi. Maqolada molekulalar faolligi, xotira qurilmasi va musiqiy idrok o‘rtasidagi uzviy aloqalar ilmiy asosda yoritiladi. Natijalar musiqiy tajribani chuqurroq tushunishga, musiqiy ta’lim, psixoterapiya va ilmiy tadqiqotlarda yangi metodologik yondashuvlarni ishlab chiqishga xizmat qiladi.