Badiiy muhitni shakllantirishda tasviriy va amaliy san’at hamda dizaynning jamoat makonidagi o‘rni - Mukarram Safar-qizi Xujamiyorova (Science and Education, 2026)
Mazkur maqolada badiiy muhit tushunchasi hamda uni shakllantirishda tasviriy san’at, amaliy san’at va dizaynning ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Maqolada qadimgi Rim shaharsozlik tajribasi, XVIII-XIX asrlarda Yevropa estetik tafakkurining rivoji va dizayn tafakkurining shakllanishi uzviy tarixiy jarayon sifatida ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, jamoat makonlari va ochiq bo‘shliqlarda buyumlar olamini estetik idrok etish masalalari zamonaviy dizayn yondashuvlari bilan bog‘liq holda yoritilgan.