Introvert va ekstrovert xarakter aksentuatsiya tiplarining xulq-atvorga ta’siri (E.Fromning ijtimoiy xarakter nazariyasi asosida) - Xaydarjon Odilboyevich Jurayev (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada introvert va ekstrovert aksentuatsiya tiplarining xulq-atvorga ta’siri E.Fromning ijtimoiy xarakter nazariyasi asosida tahlil qilinadi. Ekstrovert shaxslar esa tashqi muhit bilan faol aloqada bo‘lib, ekspluatatsion va bozor orientatsiyalariga moyil bo‘ladi, ijtimoiy muvaffaqiyat va tan olinishga sezgirlik bilan harakat qiladi. Fruktif (mehnatbardosh) orientatsiya har ikkala tipda ham mavjud bo‘lib, shaxsiy imkoniyatlarni rivojlantirish va boshqalarga yordam berish orqali xulq-atvorda uyg‘unlikni ta’minlaydi. Tadqiqot natijalari pedagogik amaliyot, psixologik diagnostika va shaxsiy rivojlanish strategiyalarini shakllantirishda ilmiy asos sifatida xizmat qiladi.