Arterial gipertenziya etiologiyasida dislipidemiyaning xavf omili sifatidagi roli - Narzulaeva, Umida Raxmatulloevna; Bekkulova, Mohigul Abdurasulovna (Science and Education, 2023)
Sivilizatsiya kasalliklaridan biri sifatida e’tirof etilgan gipertoniya kasalligi etiologiyasida dislipidemiyaning xavf omili sifatidagi roli qon tomirlarda aterosklerotik jarayonlarning avj olishi shuningdek ortiqcha vazn hisobiga hamda gipodinamiya hisobidan yurak qon tomir tizimining jismoniy zo’riqishlarga nisbatan chidamliligining keskin kamayishiga olib keladi. Dislipidemiya nafaqat arterial gipertenziya balki metabolic sindromning asosiy xavf omili hisoblanadi. Maʼlumki gipertoniya kasalligida dislipidemiyasi mavjud bemorlarda YuIK rivojlanish xavfi 1% dan 2% ga ortadi.