Tabiiy gazlarni quritish texnologik jarayoniga adsorberlarni qo’llash - Kazakova, M.B.; Bozorov, J.T.; Obidov, H.O. (Science and Education, 2023)
Maqolada tabiiy gazlarning adsorbsion qurishi paytida seolitlarning adsorbsion qobiliyatini tiklash usullari tahlil qilinadi va ularni takomillashtirish bo’yicha tavsiyalar beriladi. Ushbu adsorbentlarning adsorbsion xususiyatlari va qayta tiklanish qobiliyati asosan ular yuzasining kimyoviy holati va g’ovakliligi tabiati bilan belgilanadi. O’tish teshiklari yutilgan komponentning etarlicha yuqori qisman bug ‘ bosimi bilan to’liq to’ldiriladi. Desorbsiya kinetikasini o’rganishda ushbu jarayonning muvozanat bilan o’zaro bog’liqligi seolitlardagi gaz oqimlarining qurishi misolida aniqlandi.