Oybekning “Navoiy” romani xususida - Xalikulova, Go’zal Erkinovna (Science and Education, 2023)
Sahna nutqining asosiy xususiyatlari egiluvchanlik, balandlik, jarangdorlik, ovoz balandligi, shuningdek, to’g’ri nafas olish texnikasi, aniqlik, talaffuzning ravshanligi, intonatsiya ekspressivligidir. Y.Ahmedovning Navoiy obrazini yaratish jarayonining oson tomoni buyuk aktyorlar bilan birga aynan mana shu rol ustida tinimsiz ishlagani, ommaviy sahnalarda qatnashib, ular bilan kо’p suhbatda bо’lgani bо’lsa, qiyin tomoni - Olim Xо’jayevning aktyorlik mahorati va sahna nutqining ustasi sifatida tan olinib, shoirning timsoli sifatida tomoshabin yuragiga muhrlanib qolgan, undan keyin qanday qilib bu rolga qо’l urish mumkinligi va nimalarga e’tibor berish kerakligi masalasini hal qilish bо’ldi.