Sharq she’riyatida ohang va nutqiy tavsif - Xalikulova, Go’zal Erkinovna (Science and Education, 2023)
Ilmiy maqolada aktyorning о‘ziga xos emotsionallik, nozik tabiat va gо‘zal ifoda vositalarini nutqining musiqiyligi, xatti-harakatini yumshoqligi, yurish-turishdagi ma’nolorlik tomoshabinda katta taassurot qoldirgan, nozik ziyoli qiyofasida muhrlanib qolgan. T.Azizovning guvohlik berishicha, 70-yillar boshida Olim Xо‘jayev Moskvaga rejissorlik kasbidan saboq olish maqsadida о‘qishga ketadi Mana shu paytda Navoiyni Toshxо‘ja Xо‘jayevning о‘zi о‘ynagan. “Ijroda Toshxо‘ja Xо‘jayev oltinchi kо‘rinishdagi, “Falak solmish mening qalbimga g‘ashlik” deb boshlanadigan monologini о‘ziga xos qilib ijro etgan. Finalda aytadigan monologini esa qо‘lida sham kо‘targan holda, kuchli ehtiros bilan aytgan.