Adabiyot darsliklaridagi hikoyalarning tarbiyaviy ahamiyati (“Fonarchi ota” hikoyasi asosida) - Normo’minov, Sherzod To’ychiyevich; Abdusaidova, Shaxlo (Science and Education, 2023)
Hikoya janri insonga ma’naviy ozuqa beruvchi ijod mahsulidir. Jahon va o‘zbek adabiyoti nasrida hikoya janri badiiy saviyasi baland, mazmuni ixcham, real voqelik yoritilgan asar hisoblanadi. Hikoyada davr va qahramon masalasi, ijtimoiy hayot tasviri, xarakterlar talqini asarning asosiy bo‘g‘inini tashkil etadi. Bu janr azal-azaldan didaktik ma’no kasb etib, insonlarga o’zgalar turmushi orqali xulosa chiqarish va ularni yaxshiliklarga yetaklash, insoniy fazilatlarni shakllantirish uchun xizmat qilib kelgan. Shu boisdan, hikoya janri badiiy adabiyotda tarbiyaviylik jihati ustuvorligi bilan alohida ahamiyat kasb etadi. Ushbu maqolada “Fonarchi ota” hikoyasi misolida o’quvchilarni vаtаnpаrvаrlik, fuqаrоlik tuyg‘usi, bаg‘rikenglik, qоnunlаrgа, milliy vа umuminsоniy qаdriyаtlаrgа hurmаt ruhidа, zаrаrli tа’sirlаr vа оqimlаrgа qаrshi turа оlаdigаn, hаyоtgа bо‘lgаn qаt’iy ishоnch vа qаrаshlаrgа egа shаxs sifаtidа tаrbiyаlаshda hikoyaning muhim jihatlari haqida batafsil to’xtalishga harakat qilindi.