Pedagog-rahbar professional nutqida nafas olishning ahamiyati - Xalikulova, Go’zal Erkinovna (Science and Education, 2023)
Maqolada inson har doim nafas oladi: uxlayotganda, ovqatlanayotganda, jismoniy va aqliy mehnat qilish jarayonida va so‘zlash paytida. Nafas olish murakkab va hayotiy jarayon. Uni ikki yo‘l bilan ongsiz ravishda hamda ongli ravishda tartibga solish mumkin. Ixtiyorsiz ko‘krak qafasini harakatga keltiruvchi vegetativ nerv sistemasi ongli ravishda o‘pkani shamollatishi mumkin. Asosiy nafas olish jarayoni ovozning faol bog‘liqligidadir. Nafas olish nutqining asosiy fiziologik qismi uning jarangli ovozini tashkil qiladi. To‘g‘ri nafas olish tanani har xil kasalliklardan saqlashga yordam beradi. Shuning uchun asta-sekinlik va sabr-bardosh bilan nafas olishni o‘rganish, nafasni “nafas alifbosi” orqali har xil mashqlar yordamida to‘g‘rilash kerak.