Podagra kasalligida giperurikemiyani bartaraf qilishning medikamentoz va nomedikamentoz usullari - Tairov, Doston Rustamovich; Berdiyev, Doniyor Hasan o’g’li (Science and Education, 2023)
Podagra kasalligini davolashdan asosiy maqsad giperurikemiyani bartaraf qilish bo’lib hisoblanadi, bunda SK miqdorining 450 mkmol/l va undan pasayishiga erishish, retsidivlar soni va davomiyligini kamaytiradi hamda tofuslar sonini kamayishiga samarali ta’sir ko’rsatadi. Bizning tekshiruvlarimizda bemorlarga dastlabki tekshiruvdan so’ng febuksostat dori vositasi davolash yoki SK miqdorini normallashtirish maqsadida buyurildi. Podagra kasalligi metabolik sindrom bilan birgalikda kechganda davolashning samaradorligini baholash uchun bemorlar 6 oydan so’ng qayta tekshiruvdan o’tkazildi. Davolash samaradorligi yil davomidagi retsidivlar soni, davomiyligi, SK miqdori hamda MS ning asosiy ko’rsatkichlari orqali baholandi. Barcha bemorlar 2 guruhga ajratildi: 1-guruhdagi bemorlarga febuksostat dori vositasi qabul qilgan bemorlar kiritildi. 2- guruhdagi bemorlarga allopurinol dori vositasi qabul qilgan bemorlar kiritildi.