Ўзбекистон шахарларида қурилишида ўрта қаватли турар жой уйларининг ривожланиш тарихи - Хамраулов, Равшан Джабборович; Барноева, Зилола Олимжоновна (Science and Education, 2023)
Ўзбекистон шахарлари жадал суратлар билан усиши натижасида Ўрта ва кўп қаватли турар жой уйлар қурила бошлади ва унинг архитектурасига катта кизикиш уйготади. Шу даврда олимлар томонидан Ўзбекистон шахарларининг табиий - иқлим шароитларига мос ва хос булган уйсозлик халк тажрибаларнинг тадқиқотлар килинган ва жамланган. Масалан Бухоро анъанавий халқ уйлари шахар ва марказлари уйғунлиги ва узининг бетакрорлиги билан бошка шахарлардан ажралиб туради. Уларнинг композитсияси ярим ёпик ва ёпик характерли бўлиб, жазирама иссиқдан, куча шовкини ва чангдан химояланган. Бундай (уйларда) ховлили-уйларда узининг микро иқлими бўлиб ва куннинг иссиқ вактларида салкин булган. Хива анъанавий халк уйларида узининг оптимал микроиқлимини хосил килиш учун махсус ситема яратилган, масалан айвонлар ва ховлилар системаси.