Nospesifik interstitsial pnevmoniya rivojlanishida interleykinlar roli - Maxmatmuradova, Nargiza Negmatullaevna (Science and Education, 2023)
Maqola nospesifik interstitsinal pnevmoniya rivojlanishida interleykinlar (IL-1β, IL-17A) ahamiyatiga bag’ishlangan. Tadqiqot natijalariga ko’ra nospesifik interstitsial pnevmoniyada yallig’lanish reaktsiyasini tartibga solish immun hujayralar, yallig’lanishga xos va yallig’lanishga qarshi sitokinlar o’rtasidagi murakkab o’zaro ta’sirga bog’liq. Nospesifik interstitsial pnevmoniya bilan periferik qon oqimining immunokompetent hujayralarining buzilishi, zardob sitokinlari - IL-1β, IL-17A kontsentratsiyasining o’zgarishi shaklida yuzaga keladi. Ular o’tkir fazadagi oqsillarni ishlab chiqarishni, fibrinogenni, leykotsitoz darajasini va EChT darajasini aniqlaydi. Interleykinlar kontsentratsiyasining o’zgarishi va patologiyaning og’irlik kechishi o’rtasidagi bog’liqlik mavjudligi aniqlandi. Yuqorida ko’rsatilishicha, interleykinlarning patologiyaning boshlanishi va rivojlanishida, ayniqsa nospetsifik interstitsinal pnevmoniyaning o’rta va og’ir kechishi bo’lgan bemorlarda ko’proq, va engil bo’lgan bemorlarda biroz kamroq ishtirok etishini ko’rsatadi.