O‘simtani yo‘q qiluvchi skvalan - uglevodorodi triterpenli tizimi va amarant - Komil Buronovich Xolikov, (Science and Education, 2024)
Maqolada asosiy e’tibor organizmdagi bir qator asosiy funksiyalarni bajaradigan noyob tabiiy bioaktiv modda bo‘lgan skvalan va skvalenga qaratilgan. Saraton virusining rivojlanishiga keskin kurasha oladigan, immunitet tizimini mustahkamlay oladigan va inson umrini uzaytirishi haqida. Skvalen - tabiiy kelib chiqishiga qarab, triterpenli uglevodorod deb yuritiladi va u karotinoidlar guruhiga kiradi. Karotenoidlar - bakteriyalar, zamburug‘lar, suv o‘tlari, baliqlarning ikralarida, suv osti o‘simliklaridan sintez qilinib tabiiy organik pigmentlar, rangli sariq, to‘q sariq yoki qizil rangli bo‘lishi bilan farqlanishi ko‘rsatib berilgan. Maqolada saraton kasalligining oldini olish va skvalen va amarantaning saraton kasalliklariga ta’sir qilish yo‘llari ochib berilgan.