Ионларнинг миқдорий ўзгаришининг сифат ўзгариши реакциясидаги психофизиологик қонуниятлар теоремаси - Комил Буронович Холиков (Science and Education, 2024)
Мақолада асаб ўтказгичлари билан мия ярим кортексига боғланган кўзнинг рецептор аппарати туфайли пайдо бўладиган визуал тасвирларга эътибор қаратилган. Бошқача қилиб айтганда, эмпирик психофизиологик қонуниятнинг моҳияти, бирор нарсани сезиш интенсивлиги қўзғатувчининг интенсивлиги логарифмига тўғридан-тўғри пропортсионалдир. Психофизиологияда теорема - бу ҳақиқатни исботлаш орқали тасдиқланадиган психофизик баёнот. Теоремаларнинг исботи илгари исботланган теоремаларга ва умумэътироф этилган фикрларга асосланади. Ҳаракат потенциали асаб импулсининг физиологик асосидир. Дендрит таналари марказий асаб тизимидаги кўп турдаги нейронларнинг дендритларида дендритни фокал стимуляция қилиш орқали маҳаллий равишда ҳосил бўлади.