Oila, Xiyonat va Hokimiyat: Shekspirning “Qirol Lir” Tragediyasi - Nilufar Ulug‘bek qizi Azamova; Shahzoda G‘ulomitdin qizi Fozilova; Soxib Eshmirzayevich Muydinov; Ilmiy rahbar: Muqadas Ikromovna Murodova (Science and Education, 2024)
Ushbu maqola, William Shekspirning “Qirol Lir” tragediyasida oila, xiyonat va hokimiyat kabi asosiy mavzularni tahlil qiladi. Qirol Lirning davlatini ikki qiziga bo‘lishga qaror qilishi, oilaviy munosabatlar, ishonch va xiyonatning murakkabligini ochib beradi. Asarda hokimiyatni qo‘lga kiritish istagi bilan oila a’zolari o‘rtasida yuzaga kelgan ziddiyatlar tasvirlanadi, bu esa qirolning shaxsiy va siyosiy qulashiga olib keladi. Shuningdek, maqolada Lirning o‘z qizlari tomonidan aldanishi va uning so‘nggi pushaymonlari orqali Shekspir inson tabiatining zaifliklarini va o‘zini anglash jarayonini qanchalik mahorat bilan ifodalaganligi ko‘rib chiqiladi. Tragediya davomida oila va hokimiyatning o‘zaro bog‘liqligi, xiyonatning oqibatlari va adolatga intilishning psixologik jihatlari yoritiladi. Siz “Qirol Lir” asarini o‘rganish jarayonida, oila, xiyonat va hokimiyatning bir-biriga ta’sirini diqqat bilan tahlil qilishingiz va Lirning xatolaridan saboq olishingiz muhimdir.