O‘quvchilarda musiqa orqali tanqidiy va ijodiy fikrlashni rivojlantirish - Mironshoh Bobirshoh o‘g‘li Nurulloyev (Science and Education, 2025)
Mazkur maqola o‘quvchilarda musiqa orqali tanqidiy va ijodiy fikrlashni rivojlantirishning ahamiyatini ko‘rib chiqadi. Musiqa, nafaqat estetik zavq bag‘ishlash, balki o‘quvchilarning fikrlash qobiliyatini, mantiqiy tahlil qilish va ijodiy yondashuvni kuchaytirishga yordam beradi. Musiqa darslarida o‘quvchilar asarlarni tahlil qilish, yangi g‘oyalar yaratish, va hissiyotlarini musiqaviy vositalar orqali ifodalashni o‘rganadilar. Maqolada, musiqa orqali tanqidiy fikrlashning rivojlanishi va ijodiy jarayonlar o‘rtasidagi bog‘liqlik, shuningdek, musiqa ta’limining o‘quvchilarga bergan foydalari ko‘rsatilgan. Musiqa - bu insoniyatning eng qadimiy va keng tarqalgan san’at turlaridan biridir. U nafaqat estetik zavq bag‘ishlashi, balki o‘quvchilarning fikrlash tizimini rivojlantirish, muammolarni hal etish qobiliyatini oshirishda ham muhim rol o‘ynaydi.