Inson ontogenezing yoshga bog‘liq fiziologik o‘zgarishlari - Dilura O‘tkiroj qizi Nabijonova; Xusnora Alijonova; Ilmiy rahbar: Rano Amanullayevna Aliyeva (Science and Education, 2025)
Ushbu maqolada inson ontogenezi davomida ro‘y beradigan yoshga bog‘liq fiziologik o‘zgarishlar chuqur ilmiy tahlil qilinadi. Ontogenez - bu organizmning urug‘lanishdan boshlab to qariguncha bo‘lgan individual rivojlanish jarayonini o‘z ichiga oladi. Har bir yosh bosqichi organizmdagi tuzilma va funksiyalarni turlicha ifodalaydi. Yosh o‘tishi bilan fiziologik tizimlarning faoliyati ham o‘zgaradi, bu esa sog‘liq holati, moslashuvchanlik darajasi va organizmning umumiy hayotiy faoliyatiga ta’sir qiladi. Maqolada aynan shu o‘zgarishlarning asosiy bosqichlari, sabablari va ularning fiziologik mexanizmlari yoritilgan.