Yosh fiziologiyasida energiya almashinuvi: metabolizm regulyatsiyasi va adaptatsion javoblar - Mohlaroyim Ziyodjon qizi Murodjonova; Ilmiy rahbar: R.A.Aliyeva (Science and Education, 2025)
Mazkur maqolada bolalik va o‘smirlik davrida organizmda kechadigan energiya almashinuvi va metabolizm jarayonlarining fiziologik xususiyatlari yoritilgan. Metabolik jarayonlarning asosiy bosqichlari, ularni boshqaruvchi gormonal va nerv tizimi, shuningdek, tashqi muhit sharoitlariga nis-batan organizmning adaptatsion javoblari ilmiy manbalarga tayanilgan holda tahlil qilinadi. Yoshlikda energiya sarfining ortishi, o‘sish va rivojlanish jarayonlari bilan bevosita bog‘liqligi isbotlangan