O‘qituvchi pedagoglarning pedagogik faoliyatlarida salomatligiga ta’sir etivchi omillar va ularning - Diyora Otabek qizi Muhammadjonova; Ilmiy rahbar: Azamat Muhammadjon o‘g‘li Siddiqov (Science and Education, 2025)
Maqolada zamonaviy pedagoglarning salomatligiga ta’sir etuvchi omillar kompleks tahlil qilinadi. Ushbu omillar orasida kasbiy stress, mehnat sharoitlari, psixo-emotsional zo‘riqish, noto‘g‘ri ovqatlanish, jismoniy faollikning yetishmasligi va ekologik muhitning salbiy ta’siri alohida ajratib ko‘rsatilgan. Muallif pedagogik faoliyatning o‘ziga xos xususiyatlari - uzoq vaqt davomida yuqori darajada aqliy va emotsional kuch sarflash zarurati - salomatlikka salbiy ta’sir qilishi mumkinligini asoslab beradi. Shuningdek, maqolada pedagoglar salomatligini saqlash va mustahkamlash bo‘yicha zamonaviy metodlar ko‘rib chiqiladi. Bularga sog‘lom turmush tarzini shakllantirish, stressni boshqarish texnikalari, jismoniy mashqlarni tizimli ravishda bajarish, ovqatlanish madaniyatini yaxshilash, ergonomik mehnat sharoitlarini yaratish va psixologik yordam ko‘rsatish mexanizmlari kiradi.