Melodisplastik sindrom bilan og‘rigan bemorlarda kimyoterapiyaning infeksion asoratlari - Feruza Xaydarovna Mamatkulova; Murodjon Anvarov; Jamshid Gadayev (Science and Education, 2025)
Miyelodisplastik sindromlar (MDS) - bu miyeloid naslning gematopoezidagi anomaliyalar bilan tavsiflangan kasalliklar guruhidir. Ushbu anomaliyalar natijasida yetuk qon hujayralarini ishlab chiqarish qobiliyati qisman saqlanib qoladi, lekin ba’zi turlari yetilmaydi va hujayralarning o‘zi o‘zgaradi. MDS bilan og‘rigan bemorlarning sezilarli qismi bir muncha vaqt o‘tgach, odatda bir necha oydan bir necha yilgacha o‘tkir miyeloid leykemiyani rivojlantiradi. MDS ba’zan “preleykemiya” deb ham ataladi va ilgari “past darajadagi leykemiya”, yoki “harakatsiz leykemiya” atamalari ham ishlatilgan. Bu suyak iligidagi blast hujayralarining tarkibi bilan bog‘liq: agar 20% dan ortiq (Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti tasnifiga ko‘ra) yoki 30% dan ortiq (Fransiya-Amerika-Britaniya FAB tasnifiga ko‘ra) bo‘lsa, biz miyeloid leykemiya haqida gapiramiz, ammo agar ularning darajasi chegaradan past bo‘lsa, MDS tashxisi qo‘yilishi mumkin.