Хоразм вилояти тупроқ-иқлим шароитида Rubia Tinctorum L ва Mentha Piperita Lнинг биометрик кўрсаткичлари ва интродукцион баҳоланиши - Жалолбек Одилбекович Жуманиёзов (Science and Education, 2025)
Ушбу мақолада Хоразм вилоятининг ўртача шўрланган тупроқларида етиштирилаётган бўёқдор рўян ва қалампир ялпиз каби илдизпояли доривор ўсимликларнинг ўсиши, ривожланиши ва интродукцион баҳоланиши бўйича илмий-тадқиқот натижалари ҳақида фикр юритилган. Ўрганилаётган илдизпояли доривор ўсимлик бўёқдор рўян илдизпоялари Хоразм вилоятининг ўртача шўрланган тупроқлари шароитида яхши ўсиб ривожланиши, шунингдек, иккинчи ва учинчи йиллари ҳам ўсимликнинг бўйи, асосий поянинг баландлиги, илдиз узунлиги ва майда илдизпоялар сони ҳамда ҳосилдорлиги юқори бўлиши қайд қилинди. Қалампир ялпиз илдизпоялари эса биринчи йили ўртача шўрланган тупроқларга унчалик мослаша олмагани, бироқ, иккинчи ва учинчи йилларида ўзининг адаптатив хусиятларини намоён қилиши аниқланди.