Fargona-Toshkent musiqa uslubi - Sabina Uchqun qizi Qodirova (Science and Education, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston an’anaviy musiqasining eng boy va ta’sirli yo‘nalishlaridan biri bo‘lgan Farg‘ona-Toshkent musiqa uslubining tarixiy shakllanishi, ijro xususiyatlari va badiiy-estetik jihatlari tahlil qilingan. Tadqiqotda bu musiqa uslubining geografik-madaniy sharoitlarda rivojlanishi, uning asosiy vakillarining ijodiy faoliyati, repertuar xususiyatlari va ijro mahorati o‘rganilgan. Maqolada Farg‘ona-Toshkent musiqa maktabining shashmaqom an’analarini davom ettirish, kuy va ashulalarning o‘ziga xos talqin yo‘llari, ovoz madaniyati va cholg‘u asboblarida ijro etish texnikasi masalalari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, Farg‘ona-Toshkent uslubi o‘zining melodiyaviylik boyligi, lirik-dramatik ifodalilik, vokal va instrumental ijroning yuqori darajasi bilan ajralib turadi. Shuningdek, maqolada ushbu musiqa uslubining zamonaviy holatini saqlash, yosh avlodga o‘rgatish va ilmiy tadqiq etish yo‘llari tahlil qilingan. Farg‘ona-Toshkent musiqa maktabining milliy musiqa madaniyatidagi o‘rni va ahamiyati asoslab berilgan.