Пневмония ва анемик синдром билан беморларда эритропоэтин аҳамияти - Феруза Хайдаровна Маматкулова; Муродилла Ғафуров; Лазиз Тоштемиров (Science and Education, 2026)
Пневмония касаллиги кўпинча анемия билан кечиши бутун жаҳон тиббиётида бир неча марта кўриб чиқилган ва бунга далиллар келтирилган. Қизил қон таначалари ишлаб чиқаришнинг пасайиши ва тўқима гипокциясига жавобан буйракларда эритропоэтин ишлаб чиқаришнинг компенсатор ўсиши кузатилади. Бироқ, пневмония ва унга боғлиқ анемия билан оғриган беморларнинг қонида эритропоэтин концентрациясининг ошиш даражаси ва етарлилиги тўлалича ўрганилмаган. Эритропоэтин пневмонияда асосий компенсатор рол ўйнайди, гипоксия ва яллиғланиш анемиясига жавобан эритропоэзни фаоллаштиради. У гепсидинга қарши таъсир кўрсатади, кислород ташишни яхшилаш учун қизил қон таначалари ишлаб чиқарилишини рағбатлантиради. Эритропоэтин даражасини ошириш оғир касаллик пайтида юзага келадиган анемик синдромга қарши курашишга ёрдам беради.