Inson stressini musiqa ta’sirida barqarorlashtirish usullari nazariy asoslarini ilmiy tahlil etish yo‘nalishlari masalalari - Durdona Akmal kizi Ropieva (Science and Education, 2026)
Mazkur ilmiy ish inson stressini musiqa ta’siri orqali barqarorlashtirish usullarining nazariy asoslarini kompleks ilmiy tahlil etishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda stress tushunchasining psixologik va psixofiziologik mohiyati, musiqaning inson ruhiy holatiga ta’sir mexanizmlari hamda stressni barqarorlashtirishda musiqiy terapiyaning roli yoritiladi. Musiqa yordamida emotsional regulyatsiya, vegetativ nerv tizimini muvozanatlashtirish, motivatsion va kognitiv jarayonlarni faollashtirish usullari nazariy jihatdan asoslab beriladi. Ishda nazariy tahlil, eksperimental, psixodiagnostik, neyrofiziologik, kuzatuv va statistik metodlardan foydalanish yo‘nalishlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari musiqa terapiyasini stressni boshqarish va psixologik barqarorlikni ta’minlashda samarali ilmiy-amaliy vosita sifatida qo‘llash imkoniyatlarini kengaytiradi.