Meditativ musiqa tinglaganda miyaning funkcional bog‘lanishlarining EEG-korrelyatlari - Durdona Akmal kizi Ropieva (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada meditativ musiqa tinglash paytida miyaning funktsional bog‘lanishlari (functional connectivity) va ularning elektroentsefalografiya (EEG) orqali aniqlangan korrelyatlari chuqur tahlil qilingan. Tadqiqot alpha to‘lqinlarining oshishi va frontal-posterior alpha kogerentligining kuchayishi, theta ritmining frontal-midline (Fm-theta) faollashuvi, beta va gamma modulyatsiyasi, interhemisferik kogerentlik o‘zgarishlari va meditativ musiqa parametrlarining (tempo, garmoniya, takrorlanish) bu neyrofiziologik naqshlarga ta’siri muhokama qilingan. Maqolada qQEEG (quantitative EEG), neurofeedback protokollari, mindfulness training bilan kombinatsiya va klinik qo‘llanishlar taqdim etilgan.