Musiqa terapiyasining stressni yumshatishdagi ta’sir mexanizmlarini nazariy jihatdan ilmiy tahlil etish va rivojlantirish - Azizbek Rustam o‘g‘li Rustamov (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada musiqa terapiyasining stressni yumshatishdagi ta’sir mexanizmlari nazariy va ilmiy jihatdan chuqur tahlil qilingan. Tadqiqot musiqa ta’sirining neyrofiziologik, psixologik, bioximyaviy va ijtimoiy-kognitiv mexanizmlarini o‘z ichiga oladi. Maqolada musiqa qabulining markaziy va periferik nerv tizimlaridagi jarayonlari, neyrotransmitter va gormonlar almashinuviga ta’siri, limbik tizim va prefrontal korteks faoliyatini modulyatsiya qilish mexanizmlari systematik ko‘rib chiqilgan. Gipotalamus-gipofiz-adrenal o‘qining tartibga solinishi, avtonomik nerv tizimi balansining tiklanishi va neyroplastitik o‘zgarishlar tahlil etilgan. Psixologik mexanizmlar - diqqatni chalg‘itish, emotsional tartibga solish, kognitiv qayta baholash - va ularning stress yumshatishdagi o‘rni muhokama qilingan. Maqolada zamonaviy neyrovizualizatsiya tadqiqotlari natijalari, molekulyar biologiya ma’lumotlari va integrative modellar asosida musiqa terapiyasining kompleks ta’sir mexanizmlari tizimli tarzda shakllantirilgan va kelajakdagi rivojlanish yo‘nalishlari belgilangan.