O‘zbekiston zarbli cholg‘ularini o‘rgatishda an’anaviy ustozlik an’analarining zamonaviy talqini - Daniyar Qulmurat-uli Jumamuratov (Science and Education, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada O‘zbekiston zarbli cholg‘ularini o‘rgatishda an’anaviy ustozlik an’analarining zamonaviy ta’lim tizimidagi talqini va amaliy ahamiyati tahlil etiladi. O‘zbek milliy musiqa madaniyatida doira, nog‘ora, safoil kabi zarbli cholg‘ularni o‘rgatishda ustoz-shogird an’anasi asrlar davomida asosiy ta’lim shakli bo‘lib kelgan. Tadqiqotda ushbu an’ananing pedagogik mohiyati, uning yosh ijrochilarni tarbiyalashdagi o‘rni hamda zamonaviy ta’lim metodlari bilan uyg‘unlashuvi ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, an’anaviy ustozlik tajribasini interfaol metodlar, axborot texnologiyalari, sahna amaliyoti va ansambl mashg‘ulotlari orqali boyitish imkoniyatlari yoritilgan. Maqolada ustozlik an’analarining zamonaviy talqini milliy musiqa merosini saqlash, rivojlantirish va yosh avlodga samarali yetkazishda muhim omil ekani asoslab beriladi.