Musiqa psixologiyasi va musiqa nazariyasida tarkibiy darajadagi nazariy o‘xshashliklar tahlili: ilmiy qiyosiy yondashuv - Farida Erkinboevna Eralieva (Science and Education, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada musiqa psixologiyasi va musiqa nazariyasida mavjud bo‘lgan tarkibiy darajadagi nazariy o‘xshashliklar ilmiy-qiyosiy yondashuv asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda musiqiy idrok, strukturaviy elementlar, ritm, melodiya, garmoniya va shakl tushunchalarining psixologik hamda nazariy talqinlari o‘zaro qiyoslab o‘rganiladi. Musiqa psixologiyasida inson ongida kechadigan bilish va hissiy jarayonlar musiqa nazariyasidagi formal strukturalar bilan uzviy bog‘liqlikda namoyon bo‘lishi ilmiy asosda yoritiladi. Maqolada musiqiy asarning tarkibiy qismlari inson psixikasida qanday qabul qilinishi, ularning kognitiv va emotsional mexanizmlar bilan aloqasi tahlil qilinadi.